Biblioteksmysterier                       Foto tatt ved Tønsberg bibliotek 2012

                                              


Mamma er etterforsker og jobber ofte sent, mens Mia sitter på biblioteket og surfer på nettet. Men hvem gjemmer seg bak hyllene på biblioteket? Hva mente mamma da hun sa hun skulle dekke en ekkel sak som var som tatt ut av en krimroman? Er mamma i trøbbel? Mia dras inn i bøkenes verden. Hva er fiksjon og hva er virkelighet?


Krimforestilling for 8-13 åringer (mellomtrinnet) Spilletid: 30 min.

Debatt-lek i regi av skuespillerne i etterkant av forestillingen: ca 15 min.


Teaterforestillingen er skreddersydd for å spilles på biblioteket. Vi bruker bibliotekshyllene som scenografi og rigger opp eget medbragt lys -og lydrigg. Forestillingen passer fint til skolebesøk, men kan også spilles som et vanlig gjestespill. Vi kan også spille på skoler og andre arenaer men trenger da to bokhyller.


Bakgrunn:

I forbindelse med Leseåret 2010 fikk vi i oppdrag av Biblioteket i Rælingen å lage en teaterforestilling som vekket leselyst hos barn og unge. I februar 2010 spilte vi 6 forestillinger ved Biblioteket i Rælingen. Forestillingen ble godt mottatt både av elever, lærere og de ansatte ved biblioteket. Våren 2011 ble Biblioteksmysterier en del av Kulturmenyen til Folkeakademiet: www.folkeakademiet.no Høsten 2011 ble det spilt 23 forestillinger for 951 barn totalt og vi besøkte bibliotekene i Nittedal, Lørenskog, Spydberg, Askim, Sarpsborg og Eidsberg. Våren 2012 spilte vi med gode tilbakemeldinger under Litteraturfestivalen i Vestfold, og våren 2013 spilte vi forestillinger ved Fyresdal bibliotek. Januar 2014 spilte vi to forestillinger for 4-klassinger fra Tiurleiken skole ved Romsås Bibliotek. Referanse ved Romsås Bibliotek er Kjersti Elise Lien. Det er også planlagt forestilinger ved Nordtvedt Bibliotek 8 mai 2014. Andre spillesteder: Slemmestad Bibliotek 21.04.2016 og Østre Toten Folkebibliotek 13.02.2016


Til bibliotek og skole: Forslag til forarbeid med klassen: Les Tordivelen flyr i skumringen (finnes som hørespill), Monsterskolen eller Tause skrik (finnes som hørespill). Forestilling og etterarbeid (ledet av skuespillerne) jf. Kunnskapsløftets mål: “Et norskfag for vår tid (...) skal hjelpe elevene til å orientere seg i mangfoldet av tekster og gi rom for opplevelse, læring, refleksjon og vurdering. I tillegg skal faget stimulere til utvikling av gode læringsstrategier og evne til kritisk tenkning og motivere til utvikling av lese- og skrivelyst og gode lese- og skrivevaner.”


Med: Skuespillere: Vera Holte, Elisabet Hagli Aars (alternering Linn Mari Husvik) og Anitha Asbjørnsen. Regiveileder: Katinka Rydin Berge. Manus: “Devised-manus” (Det handler om Mias møte med bøkene, og her refereres det blant annet til Tordivelen flyr i Skumringen, Tause skrik og Monsterskolen) Produsert av Holte Produksjoner med støtte fra Rælingen kommune i samarbeid med Biblioteket i Rælingen og Rælingen Kulturskole.


Referanser:

Kulturmenyen, Folkeakademiet:

http://www.fal.no/kulturmenyen/profil.html#_id=609


Forestilling på Slemmestad bibliotek 21.04.2016 Kl. 17:30

.

     
Referanse ved Romsås Bibliotek for forestillinger spilt 10.01.2014 er Kjersti Elise Lien.
 

Østre Toten Folkebibliotek 2016